Author Topic: Dialektet e Shqipes  (Read 3070 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Atention

  • Super Anetar
  • *****
  • Posts: 976
  • Postimet: +27/-4
Re: Dialektet e Shqipes
« Reply #2 on: May 22, 2012, 11:06:48 AM »

Offline Atention

  • Super Anetar
  • *****
  • Posts: 976
  • Postimet: +27/-4
Dialektet e Shqipes
« Reply #1 on: November 12, 2010, 07:05:00 PM »
Pash nje emision ku flitej per gjuhen Shqipe edhe dialektet e saj , me then te drejten e ndoqa me mjaft interes pasi eshte nje nga temat qe merem kohet e fundit dhe gjerat qe kam zbuluar jan mjaft interesante por gjithsesi ishte me interes te dija edhe horizontin e dijeve te profesorave te universiteteve edhe glosologeve te Shqiperise dhe se cfar permasash do ti jepnin ata kesaj ceshtje .
Perfundimisht konkluzioni nga ana ime eshte se kam shum doktorata per te mar ne Shqiperi , pasi temes se perse duhet te quhen pasuri kombetare dialektet e Shqipes nuk i dhan permasat e duhura gje qe do te thot se un di shum me teper se ata per kete tem .

Vetem nje gje nga ana ime dua tju them se (e"-t) ne fund te fjaleve Shqipe nuk duhet pervec atyre fjale"ve qe jan vete"m . p.sh shkojme" punojme" , festojme" munden fare mire te" thuhen shkojm , punojm ,festojm pra (e"-ja) eshte kot por esht e rendesishme qe fjalet lidhese kryesisht qe" jan vetem si <<qe", nje",te">> mos te ngelen vetem por  te shoqerohen nga (e") sepse kur themi alfabetin shqip cdo germ e shoerojme me (e") nga mbas njelloj eshte ber zakon te shqiptojm edhe te shkruajm te gjitha fjalet shqip me nje (e") ne fund por qe nese kjo (e") ne fund nuk futet nuk esht gabim , pra (e"-t) ne fund te fjaleve qe jan me me shum se nje shkonj duhet te hiqen .

Arsyja kryesore per se un i pari i kam quajtur dialektet e Shqipes pasuri kombetare esht se pik se pari neve duhet te dim se qysh , kur edhe perse jan krijuar keto dialekte , sa perqind ngjajn ato me shqipen e sotme zyrtare ?
Nese neve i japim nje pergjigje ketyre pyetjeve ateher kemi arritur shum gjera per te nxjer nje konluzion te pergjithshem per te gjitha gjuhet e europes te pakten , sepse sipas teoris time shtetet europjane nuk jan gje tjeter vecse krahina Shqipetare qe kan ndryshuar dialektet e Shqipes po ashtu sic ka ndodhur edhe me dialektet e Shqiperise perbrenda saj , por qe dialektet e shqiperise brenda perbrenda kan ndryshuar shum pak , nder kohe qe dialektet e shteteve te tjera te europes ne krahasim me Shqipen kan ndryshuar shum me teper saqe na duhet mjaft kohe qe te mesojme nje gjuhe te nje shteti tjeter.
Pik se dyti eshte e rendesishme te marim edhe te zevendesojm fjal te Shqipes se sotme me fjal te vjetra te dialektit te Shqipes dhe nje shembull i thjeshte perse un e besoj kete gje edhe perse duhet te ndoth keshtu qe ta besoni edhe juve ( fjala <<gjuha>> ne vetvete eshte nje fjal e Shqipes se re qe neve kemi vendosur si standart , por po te shkojme te mesojme nga nje Arberesh apo qoft edhe nje Cam se si ata i thon kesaj fjale ata nuk do thon <<gjuha por glua>> dhe ajo qe ata thon eshte me e sakt se gjuha dhe argumentimin per kete un do tjua shpjegoj nje dit tjeter por qe natyrisht esht me teper interes .
Dhe pik se treti nje nga arsyet perse duhet te ruhen dialektet ashtu sic jan eshte se pershembull Kosova Shqipetaret e fyromit e malit te zi nuk do ta dinin qe jan Shqipetar  nese nuk do ishte ruajtur gegerishtja dhe neve do flisnim vetem gjuhen e sotme letrare Shqipe , gjithashtu Arbereshet , Arvanitasit , Camet , nuk do ta dinin qe jan Shqipetar nese nuk do ishte ruajtur toskerishtja por si kjo edhe me gjere kudo ku ka Shqipetar neper bote qe kan ikur ne perjudha te ndryshme edhe kan ruajtur gjuhen e krahines se tyre .
Pik se katerti dialektet e Shqipes duhen ruajtur sepse ne disa shkrime te lashta apo gjuhe te ndryshme te europes eshte mare me shum nga gegerishtja , ndersa ne disa te tjera nga toskerishtja dhe duhen qe te dyja dialektet qe ti japin kuptim ketyre fjaleve duke i zberthyer ato per te mesuar kuptimin e vertet te tyre.

Ashtu sic kam then pra edhe here te tjera gegerishtja nga toskerishtja nuk ka diference te madhe pervec disa parashtesave e prapashtesave qe i jan shtuar disa fjaleve duke i zgjatur ato si (shku, shku-ar), (mendu, mendu-ar) e,t,j... pra nuk duhet ne asnje menyre kjo gje te perbeje arsye per percarje apo keqkuptimi .