Author Topic: Shqipëria dhe Kosova bashkohen në Pragë  (Read 4087 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline toni

  • Global Moderator
  • VIP
  • *****
  • Posts: 3.653
  • Postimet: +3/-1
  • Gender: Male
Shqipëria dhe Kosova bashkohen në Pragë
« Reply #1 on: May 20, 2009, 04:59:16 PM »
Shqipëria dhe Kosova bashkohen në Pragë

Këtë radhë “bashkimin” e Shqipërisë në arenën ndërkombëtare e ka bërë arti. Artistë nga Kosova dhe Shqipëria janë prezantuar së bashku në një aktivitet me jehonë ndërkombëtare siç është bienalja e katërt e Pragës e arteve pamore.

Rreth 230 artistë nga gjithë bota janë pjesëmarrës në këtë bienale, e cila e hapi edicionin e saj më 14 maj dhe vazhdon deri më 24 korrik 2009.

Pavijoni shqiptaro-kosovar është cilësuar si një ndër më të mirët në këtë eveniment internacional. Në inaugurimin e hapjes së tij ishte i pranishëm edhe ambasadori i Shqipërisë në Pragë Qazim Tepshi, bashkë me stafin e tij diplomatik.

Bienalja i mëshon më tepër paraqitjes në mënyrë direkte amalgamën e panoramës aktuale të pikturës bashkëkohore.

Ndër vendet pjesëmarrëse për të parën herë mund të përmenden emra si: Malajzia, Indonezia, Filipinet, Singapori, por nuk mungojnë edhe artistët e mëdhenj nga vende si Gjermania, Anglia, Franca, SHBA e Rusia.

Artistët shqiptarë dhe kosovarë prezantohen nën “kurimin” e artistit shqiptar Artan Shabani, i cili përzgjodhi pesë artistë, të cilët mbartin në artin e tyre shqetësimit e gjeneratës të artistëve shqiptarë në botë.

Artistët shqiptarë

Artistët që prezantojnë Shqipërinë janë Alkan Nallbani, Ervin Hatibi, Alfred Milot Mirashi e Artan Shabani.

Alkan Nallbani jeton midis Firenzes e Nju-Jorkut. Në pikturën e tij spikat një figuratizëm energjik, që mbart thellësisht eksperiencën vizuale shqiptare. Figurat janë në një lëvizje të pandërprerë, duke na dhënë mundësi për t’u identifikuar me lojën e artistit.

Ervin Hatibi jeton në Tiranë e prezantohet nga “Promenade gallery” në qytetin e Vlorës. Ai dallohet në pikturën e tij personale të ndërtuar mbi shenjet e një alfabeti misterioz e enigmatik, ku ndihet një zhdërvjellëti e shenjës e shoqëruar me një lirshmëri të kompozimit abstrakt.

Alfred Mirashi (Milot) jeton në Firenze. Ekspozon intensivisht në qytete të ndryshme të Evropës. Vetëm para disa muajsh ai bashkë me artistin Alkan Nallbani çelën një ekspozitë të suksesshme në Nju-Jork. Në bienale artisti merr pjesë me pikturën e titulluar “Angolo mediterraneo”. Pothuajse në të gjithë ekspozitat e tij ky titull është si pjesë përbërëse strukturale e stilit të Mirashit. Sipër telajos së tij ai i përzien në mënyrë të sigurt dhe organizon simbolet e thella njerëzore që u bashkëngjiten intensitetit të ngjyrave abstrakte, të cilat kornizojnë fragmentet e skulpturave ilire e mesdhetare.

Artistët kosovarë

Dalip Kryeziu është përfaqësuesi i Kosovës në këtë bienale. Në një ekspozitë personale ku sërish prezantohet me temën e tij të kultivuar shpesh vitet e fundit: koka e njeriut. Me këtë kokë njerëzore Kryeziu krijon piktura me një imazh të fortë estetik mbi bazën e një ekspresionizmi abstrakt, që mbështetet edhe në simbolikën e kokës, pozicionit të saj, strukturimit kompozicional, por edhe mishërimit koloristik, duke servirur kështu një pikturë simbolike, ekspresive dhe abstrakte. Për piktorin me një energji kreative eksperimentuese portreti mund të shihet edhe si një “peizazh dimri”, apo ndonjë stinë tjetër, por edhe ndonjë finesë tjetër tematike që mund të sugjerohet edhe përmes titullit të veprës.

Pikturat dhe videot e Driton Hajredinit eksplorojnë tiparet e përditshme, identitetin dhe kufijtë, tema të cilat

janë “buka e përditshme e artit të tij”. Së bashku me autoportretet ironike-ngacmuese, valixhet janë zemra e pikturës së tij. Ato luajnë një rol si simbole të realitetit të artistit dhe origjinës së tij.

Muret, për shembull, të ndërtuara me valixhe prezantojnë mundësitë e kufizuara për pjesëmarrje në ekspozitat në vendlindjen e tij dhe gjithashtu kufizimet si rrjedhojë e mungesës të një pasaporte evropiane. Driton Hajredini komenton: “Shumë prej punëve të mia prezantojnë jetën si kosovar dhe çfarë do të thotë të jesh i etiketuar nga prejardhja jote.

Në inaugurimin e këtij evenimenti në Pragë ishin prezentë artistët Alfred Milot Mirashi, Artan Shabani, Alkan Nallbani, Driton Hajredini, ndërsa nga ana diplomatike ishte ambasadori shqiptar në Pragë Qazim Tepshi, bashkë me konsullin.